Není prkno jako prkno 1

V jednom z minulých článku jsme si popsali prkno a jeho části. Dnes se budeme zabívat tvarem. Jaký tvar si zvolit pro začátek, pro styl nebo pro konkrétní podmínky. Zkrátka další lekce surfové teorie je tu!


Alaia

Dřevěné, velmi lehké prkno bez ploutví, pouze s vodící drážkou. Koncept prkna pochází z Havajských ostrovů, používaný hlavně před 20. stoletím. Dřívější materiál - dřevo stromu Acacia koa (akátovník) nahradily dřevěné materiály jako Redwood, borovice, cedr, balza. Nejvíce používaný komerční materiál je Paulovnie.  S tímto prknem se sice pravděpodobně běžne nepotkáte, ale rozhodně to není zapomenutý model.

Longboard

Jeden z nejstarší avšak stále hojně používaných tvarů surfového prkna. Díky svým rozměrům (8-12 stop délka 2,5palce tloušťka, 20 palců šířka) a velmi dobrému vztlaku umožňuje snadné chycení vlny a jízdu i pro úplné začátečníky. U profesionálů je oblíbený pro svou dobrou ovladatelnost plynulou manévrovatelnost a velmi kreativní styl jízdy.

Fun Board

Menší verze "oblíbeného longboardu" (cca 6-8stop). Díky svému tvaru využívá výhod longboardu, takže se snadno zdokonalíte v pádlování, stabilitě či jízdě. Tento typ je přestupním můstkem pro kratší surfová prkna.

Short Board

Prkno "znovuobjevené v 80-tých letech" s délkami pod 7 stop. Díky svému tvaru a zakřivení (rocker) umožňuje pohodlnou jízdu ve složitějších vlnách. Dobře ovladatelné prkno vyžaduje vyšší praktické zkušenosti jezdce. Toto prkno neustále posouvá hranice surfování a to hlavně díky trikům, které umožňuje provézt. Prkno je vhodné do větších a silnějších vln.

 

A příště se podíváme Gun, Fish, Hybrid a některé další. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat