Příprava (kondička)

Kdesi na netu jsem našel článek (no byl to spíše takový nemotorný překlad) o surfování obecně. Jeden z posledních odstavečků, který tam byl, bylo doporučení. Něco ve smyslu "Když už zrovna nesurfujete, můžete alespoň zlepšovat fyzičku..."

Tuto myšlenku jsem konzultoval s kamarádkou Věrkou, která si surf vyzkoušela v rámci tělocviku a pobytu na kanárech a Martinem, který mě více méně inspiroval, abych vůbec s touhle aktivitou začal. Podlě Věrky je potřeba spíše výdrž než síla (na pádlování), protože ze začátku se budu stejně "válet" bílé pěně. Podle Martina je to tak specifický pohyb, u kterého se moc připravit nedá. Takže z těchto dvou rad uděláme prostě matematický průnik: posílit + zlepšit výdrž.

Nechci strávit surf kurz tím, že budu místo vln chytat dech nebo s "jazykem na neoprénu" promýšlet, jak že se zvednu z prkna. Chci si ho maximálně užít! Takž kondička prostě musí být! A jak toho docílím? ...

TRX (all in one)

Shodou okolností jsem asi měsíc před započetím surfové horečky pořídil posilovací pomůcku TRX Suspension trainer. Je to pár popruhů trocha nitě, karabina úchyt. Vyrobit si to můžete také, ale proč to dělat když kolem tisickovky pořídite originál (alespoň to píšou a i kdyby ne provedení je kvalitní a i s manuálem). Je to opravdu makačka. Jestli mi to pomůže ve fyzičce to Vám napíšu až po kurzu, ale minimálně to stav nezhorší.

Výhodou cvičení je, že vnímáte zlepšení každým cvičením, minimálně ze začátku. Později to jde samozřejmě pomaleji, ale také to funguje.

Jak se na tom cvičí? Prostě to skřípnete do dveří, nebo zaháknete za strom, nějaký trám, traverzu atp. a cvičíte opakování podle manuálu. Pokud Vás to zajíma, koukněte na youtube http://www.youtube.com/user/TRXtraining. Ještě poznámka: stejně jako je třeba mít sílu v nohách, bude potřeba i síly v tricepsu na rychlý pop-up.

Další aktivita

Samozřejmě běh. Ten neurazí nikdy a nikde. Na tréning ramen by mohlo pomoci plavání. A potom ještě jedno cvičení, od kterého si slibuji, že pomůže - tak zvané "Angličáky". To by mohlo zrychlit postavení se na prkě (pop-up).

Pro zlepšní balancu jsem zvolil trening na 
slack-line:).
Kdo nezná jde o moderní sport, ale ve své podstatě je to provazochodectví. Více informací se dozvíte třeba na http://www.slackshop.cz/.

Tím, že vybraná škola nabízí i yogu, asi si jí na místě zkusím, když nic jiného bude to alespoň rozcvička.


PS: jak moc mi příprava pomohla nebo nepomohla o to se určitě podělím v průběhu kurzu nebo po kurzu :) A i když by to nestačilo, tak alespoň nebudu vypadat jak Mc'Bůček na pláži :-D 

Edit:

Shrnutí fyzičky co jak pomohlo.  :) Takže, co se týká přípravy určitě jsem ji nepodcenil, ale mohl jsem máknout trochu víc. Nohy ok, tam problém absolutně nebyl, horší to bylo s rukama. Celý den člověk pádluje a dělá tricepsové kliky, tzn z toho plyne, více posílit ruce a ramena.. a určitě mít zvednutý hrudnik takové inverzní sklapovačky. Celkově ale hodnotím TRX & slackline jako výborný nástroj pro přípravu. Ještě bych doporučil INDO-BOARD... ten je pro surf jako dělaný.

Žádné komentáře:

Okomentovat