Swell a vlny [cz]

Tak jak jsem již avizoval v minulém příspěvku, nemohu překládat články ani používat grafiky z dříve zmíněného serveru, takže je to výzva psát články vlastní. A já mám výzvy rád!

Co je Swell

"Štěstí, co je štěstíí muuuuuška jenom zlatá.." tak swell je taková zlatá muška pro surfaře. Hledal jsem pro popis jednoslovný český ekvivalent a nejvíce se tomu blíží "příboj". Jedno slovo někdy nestačí.

Swell, je série vln, které vznikají v oceánu. Vlní se a přesouvají až k pobřeží, nebo lépe řečeno překážce v mělké vodě, kde se začínají lámat a vytváří vlny pro sjíždění.  Podle toho jak, jsou vlny velké nebo vzdálené od sebe - perioda vln - podle toho mají i svou sílu.

Swelly můžeme rozdělit na dva druhy:

  • ground swell - asi se vyhnu českým překladům, prostě ta síla vln pochází z "nízkého tlaku"
  • wind swell  - vlny vznikají větrem z vyššího tlaku, na pobřeží.

Jaký je tedy rozdíl ground a wind?

Záleží na úhlu pohledu. Z meteorologického hlediska, jsou obě série vln vzniklé větrem. Nás ale zajímá úhel pohledu surfování. Hlavním rozdílem je v tomto případě perioda. Vlny do periody 10 (rozestup mezi lámáním vln je do 10ti sekund).




Swell s periodou nad deset sekund (typicky 10-20) je dílem oblasti nízkého tlaku - deště, bouřky, který společně s větrem působí na velkou plochu hladiny oceánu a to po delší dobu. Tak vznikají vlny, které mají větší rozestup a jsou tím pádem i silnější a větší. V tomto případě hovoříme o ground swellu.


Tak teď uží víme co je to ten swell, o vlnách bude více v příštím příspěvku.

Žádné komentáře:

Okomentovat