Teorie: Rip proudy

Rip proudy (z angličtiny rip currents, rip tides) se nenazývají zkratkou R.I.P. jen tak! Jsou to zpětné proudy, které již způsobily více nehod na moři/oceánu, než třeba žraloci a jiné potvory, kterých se tak často lidé obávají. Vyměňme strach, za respekt a sebevzdělání. Pojďme si o tomto přírodním úkazu říci více...

Jak rip vzniká

RIP proud animace zdroj wiki [2]
Vlny se lámou a voda doráží k pobřeží. Ale voda se zde nehromadí, takže logicky se někam musí "ztrácet" - přesněji odtéká zpět do moře. Kudy? No přeci nejsnadnějším možnou cestou v dané lokalitě. Průrvou či kanálkem mezi písečnými náspy, vymletým korytem mezi kameny atp. Tato odtékající masa vody zpět do oceánu se nazýva rip proudem - zpětným proudem. Vždy se jedná o horizontální proud vody - tedy směr po hladině oceánu. Záleží na druhu, může vás táhnout podél pobřeží nebo na otevřené moře.


Nejlépe to zobrazuje obárzek. Vlny se zlomí přes násep (sandbar) a následně odtékají a krmí (feed tj. feeder) odtokový kanál. Který odtéká (neck) a dále se rozptýlí v moři (head).
A už ze školy víme, že užší místa mají vyšší rychlost průtoku (třeba i 10km/h). Šířka takového kanálu se většinou pohybuje v řádech metrů (6 - 10m), ale rozhodně není ojedinělým jevem i větší šířka desítek metrů. Délka je různá, v závislosti na podloží, umístění překážek ve vodě, od 60 do několika set metrů. Rozhodně, ale né extrémě daleko od pobřeží. Proč jsou tedy ripy tak nebezpečné? 
Příklad schéma ripu zdroj [3]

Druhy proudů

Konstantní proudy / Fixed rips

Za takové proudy označujeme ty, jejichž existence trvá dny týdny a třeba i měsíce. Jsou například tam, kde je geograficky hlubší sestup do vody, méně nánosu atp. Koryto proudu se mění pomaleji. Tyto ripy nebývají vždy kolmé na pláž. Tečou šikmo nebo podélně. Jejich šířka je od metrů po desítky metrů. Oblasti výskytu jsou poměrně pěkně patrné, protože "ohraničují surfařské oblasti".

Přívalové proudy/Flush rips

Jak již název napovídá jsou to proudy dočasné, vyskytující se při větších vlnách. Často bývají kolmé a končívají desítky metrů za lineupem.

Topografické / Topografic rips

Tyto proudy bývají konstantní, protože prostor pro odtok vody vytyčují pevné body ať už geologické či lidmi vytvořené - skály, výběžky mola atp.

Mega rip

Systémy rip proudů vznikající za opravdu velké vlnové aktivity. Pravděpodobně se s nimi nesetkáte, protože do takových vod jdou jen opravdu zkušení a těch je velmi málo. Ale za zmínku určitě stojí. 

Jak poznat rip

Pokaždé, než se rozběhneme s prknem do vln, měli bychom chvíli času věnovat pozorování. Důvody jsou hned dva. Prvním je interval a směr vln, ale otom už jsme si psali v teorii o vlnách. Druhým důvodem je samozřejmě lokalizace těchto proudů. Místa, kde se zpětný proud vyskytuje, jsou identifikovatelná následujícími indíciemi:
  • tmavě modrá voda, nebo minimálně výrazně tmavší než v okolí
  • méně lámajících se vln, nebo výrazně menší vlny než přilehlé okolí
  • pískem zakalená voda, ústící za lineup
Nebo se zkrátka podívejte, kde se vlny lámou pravidelně, konzistentně, a pak se podívejte o kus dál, kde tomu tak není a tam je rip ;). Další fakt, který vám pomůže zjistit směr odtoku vody a jeho sílu: držte prkno na vodě, kam se stočí ta strana co nedržíte to je směr, kterým odtéká voda a přesně tímto směrem budete nevědomky plavat či se posouvat, pokud je proud podél pláže a je hodně široký.

Myslíte že je poznáte? Otestujte své znalosti v následujícím videu...



Co dělat když ...

...když se dostanu do ripu. Ale začneme jinak, nejlepší je prevence, tedy nedostat se do proudu, proto si ještě jednou přečteme odstaec jak poznat rip a nezapomeneme se vždy pořádně rozhlédnout a prozkoumat terén.
Poznámka pro rejpaly: ano rip není vždy jen náš nepřítel a zkušení surfaři ho dokáží efektivně využívat jako taxikáře z pobřeží na lineup. Ale o tom si napíšeme jindy ;)

Varovné cedule s plánem úniku zdroj [2]
Přes veškeré snažení a obezřetnost se ale může přihodit, že se do ripu dostanete.  Myslete na to, že rip proudy jsou nebezpečné proto, že lidé zpanikaří, vysílí se nebo svou urputností dostat se proti proudu je chytne křeč a to je potom začátek opravdového problému, který nekončí vždy šťastně. Vždy tedy zachovejte chladnou hlavu a zdraví rozum.


Platí následující pravidla

  • máte-li prkno nebo bodyboard, rozhodně jej nezahazujte je to váš pomocník, co pomáhá pokud dochází síly
  • sklidněte se, je-li v okolí plavčík (lifeguard, beach guard) a potřebujete-li pomoci, signalizujte nouzi máváním či zdvižením ruky, či voláním.
  • neplavte proti proudu, ani nejlepší plavci nezdolají sílu oceánu a tu obrovskou masu vody
  • šetřete síly na opuštění proudu
  • víte-li, že rip je kruhový, vyčkejte a během chvilky se dostanete do vln, které vás vyplivnou zpět na pláž
  • proud se snažte opustit vždy kolmo k jeho směru (zpravidla rovnoběžně s pobřežím) a tím se dostanete do vln, které vás zase vyplaví zpět na pobřeží
  • pokud je proud natolik rychlý, že nemůžete vyplavat kolmo z proudu vyčkejte, než se dostanete skrze nejužší místo (neck) do míst, kde rychlost opadne (head) a vy snadno vplavete mezi vlny, které jsou vaším "řidičem" zpět na pobřeží

Takže už víme, co to je rip a jak vzniká. Máme základní ponětí, jak se rip chová a jak předcházet nepříjemné situaci. Co dělat při zahcycení ripem, tímto živlem spojeným s oceánem a surfováním. Určitě doporučuji mrknout na uvedené zdroje, zvláště pak na [3]. Zde jsou další zajímavá videa a ukázky míst s rip proudy.

 

Zdroje

[1] http://www.livescience.com/3910-rip-currents-ocean-deadliest-trick.html
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Rip_current
[3] http://beachsafe.org.au/surf-ed/ripcurrents
[4] http://www.jachting.info/modules.php?name=News&file=article&sid=699

Žádné komentáře:

Okomentovat