Vlny II. - minimum o jejich tvorbě a směru

V minulém příspěvku jsme si vysvětlili pojem swell, takže známe příčinu vzniku vlny. Pojmy jako groun swell a wind swell nejsou neznámé. 

Z oceánu k pobřeží

Vlny jdou k pobřeží poměrně dlouhou dobu. Za tu dobu jsou ovlivněny faktory, kterými jsou například oceánské dno a vítr. Právě členitost dna mění rychlost, sílu a velikost vln. Spoty, na které doráží vlny přímo z otevřeného oceánu, mívají zpavidla větší a silnější vlny oproti místům, kde je vzdálený pevninský šelf, který zpomalí masu vody, vezme jí její rychlost a sílu.


Frekvence a Perioda  

Frekvence vln

Tento pojem bychom mohli definovat jako množství vln, které míjí konkrétní bod (ať už fiktivní nebo nějaký kus skály ve vodě atp.) za časový interval.

Perioda

Frekvence s periodou je úzce spojena. Perioda je jednoduše čas, za který vlna dorazí z jedno místa do druhého místa. Pochopitelnější je však definice: rozestup vln. Zkrátka čas, který máte na vzpamatování se po tom, co Vás jedna vlna spláchne, do času než se přiřítí nová a spláchne Vás znova, v lepším případě čas, než přijde ta správná vlna na které se svezete.

Lámání vlny

Je to stejné,  jako když byste na kole použili ve velké rychlosti přední brzdu - převalíte se přes řidítka. Analogicky je to i s vodní masou, která z hlubokých vod naráží na překážku. Nad překažkou je vrcholek vlny a za ní se láme. Podle toho jak kvalitní je překážka a prostor/podloží za ní, podle toho vlna tvoří a  drží svůj tvar a to samozřejmě ovlivňuje i komfort jízdy.



Vlny se lámou o písečné podloží - beach break, o skalnatý šelf - point break nebo o skalnaté pobřeží, či korálový útes - reef break.

Reef break vs Beach break

Zvolená dvojice není náhodná. Zpravidla ty nejlepší vlny se lámou přes reef. Neplatí ovšem, že by ty nejméně kvalitní vlny byly na beach breaku. Hlavním rozdílem je stálost. Reef se v krátkém časovém horizntu nemění, zůstává konstantní, a proto se na něm vlny lámou více méně stále stějně (na stejném místě, avšak v závislosti na síle swellu).
Oproti tomu písečné podloží, se přesýpá, nánosy se přeskupují, vznikají nové takže o stálosti se nedá moc hovořit.

"Meč osudu má dvě ostří ... jedním jsi ty.... " A. Sapkowski, Zaklínač

Jak už citát napovídá vše má dva úhly pohledu. Oč tvrdší mořské podloží, o to tvrdší pády. Zkrátka nechat se semlýt ve velké vlně a potkat dno není zrovna příjemný zážitek zranění bývají často vážná. Oproti tomu písek je měkký, takže z tohto pohledu bezpečnější.

 

Výška vlny

Možná si pomyslíte, co je na výšce vlny zvláštního. Možná to jak se měří - měří se výška zadní strany! To jest tedy výška strany, co se překlápí. Potom tedy ale platí, že starna po které jedeme může být až dvojnásobná.

 

Směr vlny

Směr vlny určujeme podle toho, jak se láme (nejedná se tedy o geografický směr!!). Směr určujeme z pohledu  surfaře, takže z pláže je to samozřejmě opačný směr.

Levoruká/Left hand

Surfař pádluje, chytá vlnu. Vlna se láme z prava DO LEVA. Pak je vlna levoruká. Směr sjezdu vlny je tedy také vlevo.

Pravoruká/Right hand

Surfař pádluje, chytá vlnu. Vlna se láme z leva DO PRAVA. Pak je vlna pravoruká. Směr sjezdu vlny je tedy také vpravo.

Peak

Vlna se láme jakoby z prostředku linie a láme se do obou stran. Znamená to tedy, že v jeden okamžik mohou vyrazit dva jezdci, každý na jinou stranu.


Je mnoho dalších věcí, co by šlo napsat o vlnách. A postupně je třeba doplním. Toto je takové základní minimum, co je dobré vědět.

Žádné komentáře:

Okomentovat